VERBINDING TUSSEN REGULIERE EN COMPLEMENTAIRE GENEESKUNDE

Turfpoortstraat 26 Naarden | 035 - 694 38 10

  • Facebook
  • Login
blog_juriaan_galavazi_kracht_van_vragen_integriteit

Van medicatie naar meditatie

Niet die pil, maar die ene letter zal je een gezonder mens maken
De belangrijkste oorzaak van ziekte zit in onze eigen manier van denken.  Als we ons ziek kunnen denken. Dan kunnen we ons ook gezonder, of soms zelfs beter denken. Dat betekent wel kritisch kijken naar je eigen gedachten en keuzes durven maken. Dat geldt niet alleen voor de patient, maar zeker ook voor de dokter.

Dit is een pleidooi voor complementaire geneeskunde. Dat betekent niet dat reguliere (westerse) geneeskunde “fout” is. Ze is zeer nuttig. Noodzakelijk soms. Maar er zijn meer manieren om mensen “beter” te maken. De vraag is zelfs of reguliere geneeskunde niet “complementair” zou moeten zijn. Wat staat immers centraal? Jouw klacht, of jij als mens?
Ons hoofd vindt dat het lijf moet volgen. Jarenlang is het goed gegaan en nu krijg ik opeens klachten. Dokter, help mij om de klacht weg te nemen. De meeste doktoren focussen vervolgens op de klacht. Bedenken een oplossing in de vorm van een pil of advies of verwijzen door. Handig voor de meeste patienten, want ze kunnen doorgaan in hun oude patroon, en aan de buitenkant wordt het “gefixed”. De patient met overgewicht gaat naar de sportschool. Bij schouderklachten naar de fysiotherapeut en bij moeheid naar de internist. Wanneer gekeken wordt hoe de klacht ontstaan is en wat de persoon er zelf aan kan doen, komt de “Ja, maar….”
Ja, maar… het gaat al jaren goed. Ja, maar… mijn voeding is zo slecht nog niet. Ja, maar…. Ik moet wel blijven werken want… Ja, maar…
Feit is uiteindelijk dat de persoon geen bewustzijn heeft op wat er daadwerkelijk gebeurt. In welke gedachtenpatronen hij/zij gevangen zit. Uit angst om verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen gedrag.  Dat de keuze om maar door te gaan met werken toch echt jouw keuze is. Dat het nuttigen van voeding en alcoholische dranken niet afhankelijk is van de sociale context. Dat het meer bewegen niet afhankelijk is van tijd of inkomen. Nee, het is jouw eigen keuze.  Maar er zit geen bewustzijn meer op. En wij dokters houden het in stand: wij fixen het wel even, als je maar naar ons luistert. Naar mijn mening zou het helpen als we mensen bewust maken te luisteren naar hun innerlijke behoeften. En dat jouw gezondheid voor een groot deel afhankelijk is van de keuzes die je zelf maakt. De complementaire vormen van geneeskunde leren je daarnaar kijken.  Zij biedt daarin veel meer openingen dan de reguliere geneeskunde. Meditatie is één van de manieren om meer bewustzijn te krijgen op wat werkelijk goed is voor jou. Nu nog leren luisteren en dúrven keuzes te maken….

Juriaan Galavazi, huisarts en coach naar fysieke en mentale vrijheid

<<< Terug naar overzicht BLOG MKNV
Dit artikel delen